به گزارش گروه جهاد و مقاومت مشرق، بیست و سومین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاریهای داخلی با حضور موسسات مطبوعاتی، خبرگزاریها و پایگاههای خبری از روز ۵ تا ۱۲ آبان ماه آغاز به کار کرده است.این نمایشگاه میزبان بیش از ۶۰۰ رسانه است که در ۱۰ گروه اصلی و ۵ گروه فرعی در مساحتی بالغ بر ۱۳ هزار متر مربع برگزار میشود. در نمایشگاه امسال ۱۰۰ ماهنامه، ۵۴ هفتهنامه، ۳۰ دوهفتهنامه، ۲۰ دوماهنامه، ۵۲ فصلنامه، بیش از ۱۱۵ رسانه برخط (خبرگزاری و پایگاه خبری)، ۷۰ رسانه غیرسراسری (محلی، منظقهای و استانی) و بیش از ۶۰ روزنامه و موسسه مطبوعاتی حضور دارند.
در این میان تعدادی از غرفهها نیز مرتبط با فعالیتهای رسانهای در حوزه ایثار و شهادت یا نشر اخبار دفاع مقدس هستند. با ورود به این نمایشگاه از درب اصلی شبستان ابتدا با «گروه مجلات شاهد» روبرو میشویم. این غرفه متعلق به مجلات بنیاد شهید و امور ایثارگران است که در این دوره از نمایشگاه نشستهای متعددی در رابطه با نشریات شاهد کودک، شاهد جوان، شاهد یاران دارند.
محتوای این مجلات با توجه به هر یک از گروههای سنی به صورت کارشناسی شده به ترویج فرهنگ ایثار و شهادت و سبک زندگی ایرانی-اسلامی اختصاص دارد.
غرفه دیگری که در این نمایشگاه به چشم میخورد ماهنامه «صف» است. این نشریه یکی از قدیمیترین نشریات کشور در زمینه فعالیتهای ارتش جمهوری اسلامی ایران است. از ویژگیهای این ماهنامه میتوان به پرداختن به نقش خانواده در امور فرهنگ و دفاعی اشاره کرد اما با این وجود تمرکز ماهنامه «صف» بر مطالب دفاعی امنیتی با رویکرد تاریخ شفاهی، تحلیل و بررسی عملیاتهای دفاع مقدس است. مخاطبان برای آگاهی بیشتر از ماهنامه «صف»میتوانند به راهرو ۳، غرفه شماره ۳۲ مراجعه کنند.
امسال نیز سازمان بسیج رسانه در بیست و سومین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاریها حضور دارد. چیدمان غرفه بسیج رسانه نسبت به سایر غرفهها متفاوت است. چرا که مسئولان آن با چیدن گونیهایی بخشی را با عنوان واقعیت مجازی ایجاد کردهاند که شبیه سنگرهای دوران دفاع مقدس است.
عمده فعالیتهای غرفه بسیج رسانه در نمایشگاه مطبوعات در رابطه با تجلیل از خانواده شهدای رسانه است. همچنین کتاب و سایتی نیز در این غرفه رونمایی خواهد شد. علاوه بر این بسیج رسانه میزبان خانواده شهدای مدافع حرم خواهد بود و بازدیدکنندگان از نمایشگاه میتوانند برای مدافعان حرم نامههایی ارسال کنند. در صورتی که هر یک از اهالی رسانه بخواهد به عضویت بسیج رسانه درآید میتواند با تحویل مدارک خود به این غرفه که در روبروی راهرو ۱۲ است، عضو بسیج رسانه شود. مزیت عضویت در بسیج رسانه در طول برگزاری نمایشگاه این است که مدت زمان صدور کارت فعالیت در بسیج رسانه برای آنها بسیار کاهش مییابد.
همچنین موسسه جنات فکه نیز با عنوان «فکه» در این دوره از نمایشگاه حضور دارد. این مؤسسه فرهنگی هنری در سال ۱۳۷۷ در حالی فعالیت خود را آغاز کرد که مسائل پیرامون نهضت جهانی اسلام، انقلاب اسلامی وهشت سال دفاع مقدس اصلیترین دغدغهاش به حساب میآمد. بافت مؤسسه متشکل از دو نسل بود. نسل اول نسلی بود که یادگاریهای روزهای نبرد را همراه خود داشت. خانوادههای شهدا، رزمندگان، آزادگان و جانبازان عزیز، درحقیقت میزبانان اصلی مؤسسه بودند.
چاپ کتاب، مجله و ویژهنامه، تولید فیلم، مولتی چند رسانهای ( مولتیمدیا)، راهاندازی بخش کتابخانه و فروشگاه محصولات فرهنگی مؤسسه و همکاری با سازمانها، نهادها،ارگانها، ادارات دولتی و غیر دولتی و مؤسسات فرهنگی مرتبط با فرهنگ دفاع مقدس و انقلاب اسلامی بخشی از فعالیتهای این موسسه را تشکیل داده است.
بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس نیز با برپایی غرفهای به نام «معبر ۲۳» میزبان بازدیدکنندگان از بیست و سومین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاریها است. معبر ۲۳ با قرار دادن نشریات مرتبط با کنگره شهدای ۳۱ استان و قرار دادن ۱۶ جلد کتاب با عنوان دفاع مقدس در نگاه مطبوعات جهان با رویکردی بینالمللی به آگاهسازی نسل جوان میپردازد و جنگ را از دریچه نگاه رسانههای غربی برای مخاطبان خود روایت میکند.
همچنین در این غرفه کتاب خاطراتی از شهدای شاخص به چشم میخورد. از سوی دیگر در صورتی که پژوهشگران جنگ تحمیلی بخواهند با هر یک از معاونتهای بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس ارتباط برقرار کنند این غرفه معبری برای ایجاد این ارتباط خواهد بود.
«انجمن روزنامهنگاران و نویسندگان دفاع مقدس» نیز در نمایشگاه مطبوعات با تمرکز بر نقش بانوان مطبوعاتی ،در دوران دفاع مقدس در نمایشگاه بیست و سوم حضور دارد. این انجمن روزانه نشستهای متعددی را برای مخاطبان برگزار میکند. یکی از ویژگیهای فعالیت انجمن روزنامهنگاران و نویسندگان دفاع مقدس این است که نشستهای آن به صورت تخصصی برگزار میشود و اعضای آن را چند نسل از روزنامهنگاران فعال در حوزه دفاع مقدس تشکیل دادهاند که همین امر موجب شده است علاوه بر انتقال تجربه از روزنامهنگاران نسل جنگ تحمیلی، خبرنگاران نسل جدید که جنگ را ندیدهاند با شرایط روزنامهنگاری در دوران دفاع مقدس آشنا شوند. این انجمن در راهرو ۱۴ میزبان علاقهمندان در نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاریها است.
به گفته دبیرکل انجمن نویسندگان و روزنامهنگاران دفاع مقدس، مراسم شب خاطره گویی که هر ماه در حوزه هنری برگزار میشود امسال در نمایشگاه برگزار میشود و قرار است در روز هفتم نمایشگاه با حضور یکصد و پنجاه نفر خاطرات خبرنگاران پیشکسوت جنگ مرور شود.
با قدم زدن در شبستان مصلای امام خمینی (ره) که این روزها حال و هوای رسانهای دارد هر یک از غرفهها با چیدمان خاص خود به نحوی بیانگر رویکرد کاریشان هستند. در این میان غرفه «عقیق» با تزئینی که دارد حال و هوای معنوی را در نمایشگاه ایجاد کرده است. این غرفه اگرچه در رابطه با فعالیت هیئتها و محافل مذهبی است اما روزانه میزبان خانوادههای شهدای مدافع حرم است و برخی از مداحان و فرماندهان مدافع حرم در این غرفه حضور دارند تا به روایت آنچه که در منطقه میگذرد، بپردازند.
در راهرو ۱۶ نیز غرفه «خانه فرهنگ ایثار» به چشم میخورد. تکمیل کتاب مردمی ایثار، اجرای طرح کتاب مهربانی و برگزاری جشنواره نشان و جایزه ایثار و رسانه بخشی از فعالیتهای این نهاد که وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است را تشکیل داده است.
در ادامه این گزارش میتوان به غرفه «خبرگزاری دفاع مقدس» اشاره کرد. خبرگزاری دفاع مقدس چند سال است که از سوی ستاد کل نیروهای مسلح تأسیس شده است و به صورت تخصصی به فعالیت در حوزه دفاعی، امنیتی و مباحث مرتبط با دفاع مقدس میپردازد. غرفه این خبرگزاری در راهرو ۲۸ روزانه میزبان فرماندهان پیشکسوت دوران دفاع مقدس قرار دارد.
با توجه به حال و هوای حماسی که پس از شهادت شهید محسن حججی در کشور ایجاد شد غرفهای با عنوان «تیتر یک نجفآباد» در راهرو ۳۰ بیست و سومین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاریها فعالیت رسانهای میکند. در این غرفه همچنین تصاویری از شهید احمد کاظمی به چشم میخورد.
همچنین در طبقه دوم این نمایشگاه برخی از غرفهها با نصب بنرهایی که مزین به چهره شهدای رسانه و فرماندهان شاخص استانی است به تجلیل از شهدای خود پرداختهاند.